Projekt

Våra verksamheter

Linnea 

Tarik 

Olle & Marica

Moa 

Moa

Tommy Persson har haft sin KRAV-odling i många år. 
Nu drömmer hans dotter Moa om att ta över. Hon besöker Tommys odlingar och planerar för framtiden. 
Några av hennes idéer är att producera  ”premiumprodukter” som olika sorters delikatesspotatis och andra grödor som inte finns i alla butiker. 
Ett annat ben att stå på kan bli mustning av äpplen. Med Torfolk&Vänner som stöd kan hon hitta nya kunder och inspireras av de andra medlemmarna.  

Olle och Marica

På Torfolk Gård 

Olle och Marica 

På Torfolk Gård har Olle och Marica odlat ekologiska grönsaker sedan slutet av 1970-talet. 
 De odlar ett brett sortiment av olika sorts grönsaker. Tomater och gurka i växthus. En massa rabarber, broccoli, vitkål och ungefär 80 andra sorters grönsaker på åkrarna. 
 De har genom åren varit med om att starta KRAV. De drog igång den första gemensamma försäljningsorganisationen för ekologiska grönsaker, Samodlarna. 
 Deras grönsaksodlingar bygger på att försöka hitta så naturnära metoder som möjligt. Konstgödsel och kemisk bekämpning är förstås bannlyst. All odling sker enligt KRAV´s regler. ”Det är fantastiskt roligt att det kommer nya människor som vill driva grönsaksodling tillsammans med oss. Det blir ett ännu bredare sortiment med sådant vi själva inte odlat tidigare. Vi får ett bättre utnyttjande av våra maskiner, när fler kan använda dem. Inte minst är det roligt att ha fler att bolla idéer med och att samarbeta med. Vi hjälper nyodlarna, och de hjälper oss.”  

Tarik

Tarik Hamish kommer från Homs i Syrien. Han flydde 2014 och bor numera i Hagfors med sin stora familj. 
Tarik kom som praktikant till Torfolk i november 2016. Nu driver han sin egen odling i Torfolk&Vänners regi. 
Både söner och brorssöner hjälper till. Här visar han upp sin odling av aubergine.  

Linnea Öjes

Linnea Öjes är utbildad trädgårdsmästare vid Skillebyholms trädgårdsmästarutbildning. 2014 köpte hon tillsammans med sin man en gård i Klarälvdalen där de bygger upp en verksamhet med odling, djur och trädgård. 
Med inspiration från framgångsrika småskaliga odlare världen över vill de se om samma metoder fungerar på den värmländska landsbygden. Målet är en resurseffektiv, kolbindande, mångfaldsfrämjande och på sikt fossilfri kretsloppsgård.  
 Linnea ser Torfolk & Vänner som en fin möjlighet att samverka med andra odlare i trakten.