Redan under medeltiden var lök en av de vanligaste grödorna som odlades. Det på grund av sina fina egenskaper som mat men också som läkeväxt.

Ursprungligen kommer matlöken från Centralasien, i Kina odlade man lök för redan 3000 år sedan. Till Nordeuropa kom löken, som så många andra av våra grönsaker, med romarna.

På sommaren skördar och knippar man vanlig gul och röd lök när de fortfarande är små och blasten är grön. Man äter då både lök och blast.

Under sensommaren skördas löken och torkas, den kan hålla hela vintern.

Användning / Tillagning

Den färska knipplöken kan ätas rå, gärna skivad i tunna skivor eller kokas och ätas med smör. Den
passar bra som ingrediens i soppor och grytor och all annan mat där man vanligen använder lök.
Den röda torkade löken är mildare i smaken än den gula och passar därför bra att äta rå.
Om löken är kyld och man använder en riktigt vass kniv när man hackar lök, sipprar inte löksaften ut
som annars lätt tårar ögonen.

Förvaring

Färsk knipplök ska förvaras i kylskåp, medan det är viktigt att torkad lök förvaras torrt. I enpapperspåse i grönsaksfacket i kylskåpet fungerar bra.Tillagad lök kan frysas.

Säsong

På Torfolk & Vänner brukar det finnas färsk knippad lök från juni till och med augusti. Sedan finnstorkad lök en bit in på vintern.