Sockerärt omnämnes första gången under 1500-talet men troligen har den odlats i Kina, enligt legenden i 5000 år.

På sockerärten äter man hela den membranfria baljan. Man skördar baljan omogen, när den fortfarande är platt och utan frön. 

Sockerärten hör till gruppen trädgårdsärtor och är liksom andra baljväxter kvävefixerande.  Det innebär att växten kan tillgodogöra sig kvävet ur luften genom att den lever i symbios med kvävesamlande organismer i jorden. Detta gör att växten inte behöver en näringsrik jord att växa i - istället tillför den jorden näring. Detta använde sig både greker och romare av för redan flera tusen år sedan, för att få en bördigare jord.

 

Användning / Tillagning

Sockerärten är godast om man kokar den väldigt kort, så att sprödheten bevaras. Den kan också ätas rå eller wokas och stekas.

Förvaring

Sockerärtor ska förvaras i plastpåse i kylen. Efter att den kokas kan man frysa in den.

Säsong

Torfolk & Vänner brukar ha sockerärtor mellan juli och september.