Svartrot är en långsmal rot med svart skal och vitt kött. Den är rik på järn och kalium.

Växer den i en djup och mycket lucker jord kan den bli upp till en halvmeter lång. Det kan dock därför vara lite svårt att få upp den långa roten ur jorden när den ska skördas. Den tål frost bra och kan övervintra på växtplatsen. På hösten skördas den fram tills det blir tjäle i marken.

Svartrot växer vild i Medelhavsländerna och har odlats mycket länge. I Sverige har man odlat den som medicinalväxt sedan 1700-talet.

Roten är mycket mjäll med god smak, ibland har den kallats för fattigmanssparris då svartrot påminner om sparris i smaken.

Användning / Tillagning

Svartrötter ska kokas. De är goda med citrus, smör och svamp. Efter att de kokats kan man bryna dem i stekpanna eller gratinera i ugnen.

När man skalat svartrötterna bör man lägga dem i citronvatten, så mörknar inte det vita köttet och man slipper att de blir klibbiga.

Förvaring

Svartrötter ska förvaras i plastpåse i kylen. Efter tillagning går de bra att frysas.

Säsong

Torfolk & Vänner brukar ha svartrot från mitten av september och en bit in på vintern.