Jordärtskocka är en släkting till solrosen och på sensommaren blommar vissa sorter med gula små solrosliknande blommor på 2-meterhöga stjälkar. Det är dock under jord man hittar jordärtskockan som är en knotig knöl.

Ursprungligen kommer jordärtskockan från Nordamerika och spreds till Europa runt 1600-talet. Den hade från början liknande användning som potatisen, Linné propagerade bland annat för den, men då man sen tyckte potatisen var mer lättodlad konkurrerades jordärtskockan ut.

Bra att veta är dock att jordärtskocka inte har den stärkelse som potatis har, utan inulin. Inulin kan orsaka gasbildningar, det är olika hur känslig man är. Ett sett att milda det kan vara att äta fet mat tillsammans jordärtskockan, till exempel grädde.

Användning / Tillagning

Jordärtskockor kan ätas råa eller snabbt wokade. Man kan tillaga och äta jordärtskockor på samma vis som potatis, men koktiden är dock kortare. Till exempel kan man göra mos eller ugnsbaka dem. Det är gott att göra soppa på jordärtskocka med potatis, chili, grädde och med stekta kantareller till. 

Förvaring

Helst ska skockorna förvaras i plastpåse i kylskåp. De försvaras egentligen bäst i jorden, så liknande förhållanden går bra. Tillagade går de bra att frysa.

Säsong

Torfolk & Vänner brukar ha jordärtskockor från oktober ändra fram till maj-juni kommande år.