Rabarber är en flerårig härdig växt och kommer ursprungligen från södra Sibirien. I Europa har den odlats i alla fall sedan 1600-talet.

Från början som en medicinalväxt, först på 1800-talet började man även använda den i matlagningen. på 1860-talet kom rabarbern som en nyhet för de flesta in i de Svenska trädgårdarna. Man äter endast bladstjälkarna på växten som kommer upp från rotstocken, de första tidigt på våren och senare under säsongen kraftigare varianter. Tillslut kan plantan bli 2 meter hög.  Det finns en massa olika sorter av rabarber.

Användning / Tillagning

Rabarber har en frisk syrlig smak och passar att äta i kompotter, krämer och pajer. Vanligt är också att man kokar saft och sylt på stjälkarna.

Förvaring

Rabarber ska förvaras i kylen, gärna i plastpåse då den är känslig för uttorkning. Den går bra att frysa.

Säsong

Torfolk & Vänner brukar ha rabarber från mitten av maj fram till augusti. 

Recept