Ca 1kg potatis
2 gula lökar
3 morötter
50g smör
en skvätt rapsolja
salt och vitpeppar
en skvätt äppelcidervinäger
400-500g torskrygg
1 msk grönsaksbuljong
3dl vatten
en bit ca 5cm gurkmeja eller torkad dito
1pkt havregrädde
lite färsk eller fryst persilja/gräslök
salt och peppar efter behag
serveras gärna med knäckebröd, smör och ost
Tvätta och koka potatisen med skalet på då det stannar mer nyttigheter i potatisen då.
Skala och skär löken i 5mm skivor som lökringar. Tvätta och skiva moroten i slantar i samma tjocklek. Fräs dem i smöret. Salta och peppra. När de brynts har du på en skvätt rapsolja och en skvätt äppelcidervinäger (ungefär en matsked eller mindre för mildare syra). Pudra över en rågad matsked grönsaksbuljong och 3 dl vatten. Låt detta puttra samman till halva vätskevolymen.
Häll på havregrädden och låt det sjuda samman i någon enstaka minut. Lägg sedan på fisken ovanpå grönsaksputtret och riv (eller pudra om du har torkad gurkmeja) över gurkmejan. Lägg ett lock över pannan och låt det sjuda fint till fiskens temperatur är 40 grader i mitten, alternativt till du lätt kan lossa lamellerna från varandra.
Garnera fint med klippt gräslök eller persilja. Servera med potatisen, knäckebröd, smör och ost. Till dryck ett torrt vitt vin med hög syra, en ljus kall lättöl eller kanske allra helst vatten.