4 portioner

Ca 1kg potatis

2 gula lökar

3 morötter

50g smör

en skvätt rapsolja

salt och vitpeppar

en skvätt äppelcidervinäger

400-500g torskrygg

1 msk grönsaksbuljong

3dl vatten

en bit ca 5cm gurkmeja eller torkad dito

1pkt havregrädde

lite färsk eller fryst persilja/gräslök

salt och peppar efter behag

serveras gärna med knäckebröd, smör och ost

Tvätta och koka potatisen med skalet på då det stannar mer nyttigheter i potatisen då.

Skala och skär löken i 5mm skivor som lökringar. Tvätta och skiva moroten i slantar i samma tjocklek. Fräs dem i smöret. Salta och peppra. När de brynts har du på en skvätt rapsolja och en skvätt äppelcidervinäger (ungefär en matsked eller mindre för mildare syra). Pudra över en rågad matsked grönsaksbuljong och 3 dl vatten. Låt detta puttra samman till halva vätskevolymen.

Häll på havregrädden och låt det sjuda samman i någon enstaka minut. Lägg sedan på fisken ovanpå grönsaksputtret och riv (eller pudra om du har torkad gurkmeja) över gurkmejan. Lägg ett lock över pannan och låt det sjuda fint till fiskens temperatur är 40 grader i mitten, alternativt till du lätt kan lossa lamellerna från varandra.

Garnera fint med klippt gräslök eller persilja. Servera med potatisen, knäckebröd, smör och ost. Till dryck ett torrt vitt vin med hög syra, en ljus kall lättöl eller kanske allra helst vatten.