Det latinska namnet på aubergine betyder det galna äpplet, och länge hade man aubergine bara som prydnadsväxt i Europa. Annat var det i mellanöstern, där den länge varit, och är, en mycket populär grönsak. 

Aubergines ursprung är södra Indien och Sydostasien och dök upp för 2000 år sedan. Först ansåg man att de små, vita och gröna frukterna var giftiga. Sedan förädlades aubergine som då fick större mörkt lila frukter som blev väldigt uppskattade. Till Sydeuropa kom den på 700-talet men det var bara Italienarna som till en början tog till sig grödan som mat. Aubergine hör till samma familj som potatis och tomat och bildar frukter liksom tomatplantan. Frukterna kan ha en mängd olika färger och former, den vanligaste i Sverige är den mörkvioletta med en lite avlång form. 

Användning / Tillagning

Aubergine ska tillagas. Man kan steka den skivad, tärnad eller delad på längden, i stekpanna, ugn
eller grill.

Förvaring

Den är känslig för kyla. Man kan förvara den i grönsaksfacket/nederst i kylen i plastpåse. Eftertillagning kan den frysas.

Säsong

Torfolk & Vänner brukar ha aubergine under sensommaren.