Kålroten innehåller mest C-vitamin av alla rotfrukter och är även väldigt rik på andra näringsämnen.

Dess ursprung tvistar de lärde om, en del hävdar att den är framförädlad i Schweiz, andra att den är från en vild korsning som skedde i Ryssland. Dock blev den lämpad att odla i norden då den är väldigt härdig. Det har man också gjort flitigt genom hela 1700- och 1800-talet, på grund av sitt stora näringsinnehåll, både till människor och djur.

Under senare tid har den tyvärr tappat lite av sin populäritet, men den trenden kanske vänder snart igen?

Användning / Tillagning

Av kålroten kan man göra rotmos, men den är också väldigt god i soppar och grytor. Den kan ätas rå,
gärna riven och blandad med äppelcidervinäger, olja, salt och peppar. Kålrot passar bra ihop med
smaker som wasabi, pepparrot och senap.

Förvaring

Förvaras i kylskåp, gärna i plastpåse. Den går bra att frysa in efter tillagning eller förvällning.

Säsong

Torfolk & Vänner brukar ha kålrot från juli fram till vintern.