Broccoli hör till de nyttigaste grönsakerna. Den innehåller mycket järn och antioxidanter.

Man tror den ursprungligen kommer från Italien och spreds sedan av romarna till övriga Europa. Då kunde broccoli lika ofta vara brun, röd, violett och vit som grön till färgen.
Broccolihuvudet är broccoliplantans blomställning, och skördas och äts när blommorna står i knopp.

Skördar man inte blomställningen i tid slår knopparna ut i gula blommor vilka är uppskattade av bin och andra pollinatörer, som är nog så viktigt. 

Användning / Tillagning

Broccoli kan ätas rå, lätt kokad, i soppor och grytor. Stjälken är också god att äta.

Förvaring

Den förvaras i kylskåp men har en ganska kort hållbarhet. Man kan dock med fördel frysa in broccoliefter förvällning i lättsaltat vatten.

Säsong

Torfolk & Vänner brukar ha broccoli från midsommar fram till mitten av oktober.