Mangold är en bladgrönsak som påminner om spenat vilket också är en släkting, liksom rödbetan. Det är en nyttig grönsak och den innehåller mycket järn, kalium, B-karoten och C-vitamin.

Mangold härstammar från den strandväxande bladbetan, där man åt bladen långt innan man började äta själva betan. Mangold bildar dock ingen beta, i stället har den stora, lite vaxiga blad och med ganska grova stjälkar. Den finns i flera färger, grön, gul, lila, vit och röd.


Användning / Tillagning

Den passar bra till bland annat soppor, stuvningar och pajer. Den är god att fräsa i smör. Stjälkarna
kan man äta, men tillagas under lite längre tid än bladen. Stjälkarna kan också ätas som sparris. Då
kokar man dem lätt i saltat vatten. Man odlar ibland mangold till att skörda som småblad, dessa ätes råa som sallat.

Förvaring

Mangolden förvaras i kylskåp men har kort hållbarhet. Man kan frysa in bladen efter att man förvälltdem i några minuter.

Säsong

Torfolk & vänner brukar ha mangold från midsommar till slutet av oktober. Tidig vår och sen höstsom småblad.

Recept