Squash kommer från samma familj som gurkan och härstammar från Mellanamerika. Där har man i 9000 år odlat squash vilket var en av indianernas vanligaste basföda tillsammans med bönor och majs.

Man odlade många olika sorter squash i alla möjliga former och färger som tillagades hela i elden. Europerna fastnade dock inte för denna nymodighet och det var inte förens under 1800-talet man började äta den även här. Dock tog italienarna snabbt till sig en variant som var snabbväxande och mild, och har under 300 år odlat squash, så kallad zucchini. Pumpa heter zucca på italienska. 

Oftast kallas squash för zucchini när den ännu inte vuxit sig så stor, medan den alltså kallas squash när den är större. Det är oftast alltså ingen större skillnad än storleken vid de olika benämningarna. 

 

Användning / Tillagning

Squash kan ätas rå, gärna hyvlad i tunna skivor. Den passar som utfyllnad i tomatsåser, grytor och soppar. Övermogen squash passar utmärkt att göra soppa på, tillsammans med lite potatis. I Syrien tillagar man små squash, zucchini, i ugnen, då fylld med en köttfärsröra.

 

Förvaring

Squash ska förvaras svalt, gärna längst ner i kylen i plastpåse. Den går bra att fyra in efter tillagning.

Säsong

Torfolk & Vänner brukar ha squash och zucchini i olika sorter, storlekar och färger från juli till september.

Recept