Purpurkål är en djup lila variant av grönkål och brukar vara mycket vacker. Dessutom är den full av vitaminer, mineraler och fibrer.

Det har gjorts fynd i de Egyptiska pyramiderna av grönkål som visar att den var uppskattad både som föda men också som dekoration - inte undra på det. 
Grönkål och purpurkål innehåller, precis som andra mörkt lila och blåa grönsaker, flavonoider - som
har en antioxidant verkan. 

Användning / Tillagning

Purpurkål kan ätas som sallad. Repa av bladen från stjälkarna och massera den med en god olja, så blir kålen krispig. Annars kan konsistensen
vara ganska bitig och svårtuggad. Purpurkål passar också bra att steka i smör och till exempel vitlök,
eller som ingrediens i soppor och grytor. Den lila färgen försvinner dock vid kokning.

Förvaring

Purpurkål ska helst förvaras i en vattenstänkt plastpåse i kylen, då den annars lätt torkar ut. Det gårbra att frysa in den utan att först förvälla den.

Säsong

Torfolk & Vänner brukar ha purpurkål från mitten av juli fram till november. Efter att den fått en frostknäpp blir den något mildare då kolhydraterna omvandlas till socker.