Det finns flera olika sorter paprika med olika färger. Gemensamt är att de omogna frukterna först är gröna och byter vid mognar färg mot röd, gul, brun eller orange. Paprika innehåller stora mängder C-vitamin och A-vitamin.

De röda ska vara särskilt nyttiga.

Paprika härstammar från Sydamerika och har odlats mycket länge, tillsammans med sin nära släkting chili, i Sverige finns det fynd från 1200-talet. Den mildare och tjockare varianten började man kalla paprika under 1500-talet.

Användning / Tillagning

Paprika kan ätas rå i tillexempel sallader eller tillagas på olika vis. Den ger god smak i grytor. Man kan steka, ugnsbaka och grilla den.

Förvaring

Paprika ska förvaras i kylen gärna i plastpåse. Efter tillagning kan den frysas.

Säsong

Torfolk & Vänner brukar ha paprika från juni till oktober.  Det brukar finnas lite olika varianter och sorter, bland annat en tomatpaprika som helt enkelt ser ut som en blandning mellan paprika och tomat.