Potatisen kommer från norra Sydamerika där den odlats i flera tusen år. Till Europa kom den på 1500-talet med spanjorerna som tog med den hem i sina upptäckarresor från Amerika.

Men det var först på 1700-talet som den började få en stor betydelse. Till Sverige kom den 1730 och blev snart viktig - till att bereda brännvin. Inte förens på 1800-talet blev den vanlig som mat. Idag finns potatis över hela världen då den på grund av sitt stora näringsinnehåll blivit viktig för livsmedelsförsörjningen. 

De ätliga potatisknölarna växer under jord. Potatis som utsätts för solljus blir grön och besk av ett giftigt ämne, solanin. Därför ska man undvika att äta grön potatis.

Användning / Tillagning

Potatis passar med det mesta. Vanlig som tillbehör till annan mat, kokt, stekt eller ugnsbakad.

Förvaring

Den ska förvaras mörkt och svalt, dock inte för kallt. Som rå passar den inte att frysas.

Säsong

Torfolk & Vänner brukar ha potatis från juli fram till nästkommande vår. På sommaren finns färskpotatis med tunnare skal, också delikatesspotatis i olika sorter och färger. Potatis som växer längre tid i landet får ett tjockare skal och blir därmed hållbara hela vintern.

Recept